Upoznajte Anu, na mrežama poznatiju kao Biznis Hobotnica. Zaposlena je u velikoj korporaciji i uporedo vodi svoj biznis. Otkrijte kako uspjeva
MOJA OSTVARENA PRIČA

ANA ARANĐELOVIĆ – BIZNIS HOBOTNICA

Upoznajte Anu, na mrežama poznatiju kao Biznis Hobotnica.  

Zaposlena je u velikoj korporaciji i uporedo vodi svoj biznis. Dakle, u isto vreme je i radnica ali i preduzetnica. Da bi postigla sve u životu, potrebne su joj odlične organizacijske vještine, zar ne?

Pitala sam je kako uspijeva u tome. Da saznate pročitajte priču do kraja.

 
1. Zašto Biznis Hobotnica?  

Zato što se, kao i ti, osećam kao neka hobotnica sa mnogo ruku, upravljam raznim životnim ulogama – kuća, deca, preduzetništvo. Imam i “regularan” posao dok gradimo svoj biznis sa strane. 

 
Kad dobro razmislim, od kad znam za sebe bavila sam se sa više stvari u isto vreme. Uz osnovnu školu paralelno sam išla i u muzičku. A pored toga u svakom trenutku imala sam makar još jednu dodatnu aktivnost – glumu, tenis, gimnastiku, ples, engleski… 

Sa 18 godina sam otišla u Amsterdam da studiram. Obećala sam roditeljima da ću se tamo snalaziti kako znam i umem, i da ću se sama izdržavati dodatnim poslovima.  

Pomogli su mi novčano koliko su mogli, i tako sam se obrela u Amsterdamu.  

Bez mnogo novca, bez radne vize, bez stalnog smeštaja, ali sa nenormalnom željom da uspem.  

Noću sam učila, ujutru išla na fakultet, popodne i uveče radila. Ne sećam se da sam ikada imala slobodan vikend. Uvek sam radila. Uz sve to sam naravno učila i jezik, razume se “na ulici” i sama za sebe. Pošto časove nisam mogla da priuštim.  

 
Valjda mi je zbog svega ovoga, danas potpuno prirodno da uz posao od 8h gradim i biznis sa strane. U svakom trenutku pohađam makar jednu edukaciju. I naravno brinem o kući i detetu bez ikakve pomoći u vidu porodice ili bebi siterke.  

Zvuči ti poznato, zar ne? 

2. Zašto Biznis Hobotnica više ne radi sve sama?

Odavno je prošlo to vreme kada sam mislila da žena treba da briljira u svakoj ulozi. I da na svim poljima bude perfektna. Jer, gde ste videli sportistu koji osvaja više zlatnih medalja u više različitih sportova istovremeno?  

 
Zato više ne pokušavam da jurim ideal koji ne postoji, već glasno kažem ako nešto ne znam i ne umem. Razvila sam svoj sistem organizacije, u kome su prioriteti jasno postavljeni. Pa mi nije neprijatno da kažem ne kada je to potrebno. I nije mi neprijatno da delegiram sve što mogu, kako bih se držala svojih prioriteta.  

 

3. Da li si i ti, nekada, imala problema sa kašnjenjem i organizacijom?

Nisam ni ja rođeni organizator i bila sam na istom mestu kao danas ti. 

Moja majka je jednom, aludirajući na tatinu i moju neorganizaciju, rekla: 

“Kad budem trebala da umrem, molim vas pošaljite Anu po smrt i njenog oca da je vozi”.  

I nije bila daleko od istine – uspeli smo da zakasnimo na njenu sahranu, koju je, razume se, organizovala moja sestra. 

Kao što vidiš zbog kašnjenja sam često išla na živce svojoj okolini. Sa druge strane oduvek sam bila uredna, strukturirana, metodična, sistematična.  

Viškove uočavam okom sokolovim i za čas eliminišem sve što je bespotrebno. A to je moja super moć kojom ti pomažem da se odlično organizuješ i postaviš prioritete. 

Komplikovane stvari pojednostavim tako da i dete od 5 godina može da ih razume. I na taj način učim te da pravilno delegiraš sve ono što neko drugi, umesto tebe, može kvalitetno da uradi.  

A kada treba da rešim neki problem, vrlo lako ga rastavljam na sitne komade. Ulazim u njegovu srž i pravim plan kako da isti rešim. 

 
 4. Kako Biznis Hobotnica pomaže drugima u delegiranju i organizaciji?


Godinama radim koučing u okviru korporacije, prošla sam mnogo obuka na tu temu. I često sam u toku sesija čula “ti bi trebala biti profesionalni kouč, fantastična si u ovome”. Baš zato sledim svoju želju da pomognem drugima, da pomognem tebi. 
 
U najvećim svetskim korporacijama napredovala sam do pozicija sa velikom odgovornošću, na kojima sam upravljala ljudima i projektima. Tako da znam kako je biti u tvojim upravljačkim cipelama i biti odgovorna za sve. 

Dug niz godina sam bila veoma zadovoljna. Ali kada sam pre nekoliko godina imala vrlo ozbiljan burnout shvatila sam da iako sam zadovoljna, nisam istinski ispunjena.  

U toku tog neslavnog perioda su moje vrednosti počele da se menjaju. I primetila sam da dosta toga što mi je do tada prijalo sada počinje da me odbija. A sve što nisam volela zanimalo me da isprobam. 

Do tad sam bila tipična devojka iz grada a sada sam počela da bežim u prirodu.  

Nisam volela cveće i biljke a sad imam pravu malu urbanu baštu na terasi.  

Nisam nikada bila kreativna, ali sam počela da pravim sveće i bojim bojanke za odrasle.  

Fokus mi je oduvek bio na karijeri, a sada želim da imam porodicu i svoj biznis.  

Do tada mi nije smetalo da radim mnogo više od 8h dnevno. Danas ne mogu da zamislim da radim ni tih 8 i počela sam mnogo više da vrednujem svoje slobodno vreme.  

Konačno sam upisala školu astrologije, što mi je bilo na listi od kad sam bila klinka. Ali sam tako dugo odlagala zbog svih drugih stvari u životu. 

5. Da li i ja mogu odlično da se organizujem iako mi to do sada nije uspijevalo?

Moja misija je pomoći ti da se odlično organizuješ kroz pravilno delegiranje, da nikada ne završiš u tako ozbiljnom burnoutu. Koji se meni desio. I da konačno ostvariš to što želiš a već godinama odlažeš. 

Da, možeš da postaneš odličan organizator, u životu i u poslu, čak iako zbog kašnjenja svojoj okolini ideš na živce. 

Da li želiš propustiti važne životne i poslovne prilike koje se više nikada neće ponoviti?

Ili želiš da postigneš sve što želiš? 

Piši mi. 

Instagram: @biznis.hobotnica

Email: ana@biznishobotnica.com

A ako vam je ova priča bila interesantna, upoznajte još neke sjajne ljude na Moja ostvarena priča.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)