Irma Bahl uspješna poduzetnica
MOJA OSTVARENA PRIČA

IRMA BAHL – autorica, humanistica i uspješna poduzetnica

Virtuelni svijet omogućio nam je da se povezujemo sa raznim ljudima širom svijeta i da pratimo njihov rad.

Kroz humane projekte koje je realizovala u facebook grupi Ilmi Batin, upoznala sam Irmu Bahl, ženu čiji su me životni uspjesi i veliko humano srce ostavili bez teksta.

Kao što sam obaćala, kroz primjere drugih žena, pokazat ću vam kako i na koji način su postale potpuno ostvarene.

Ko je Irma Bahl

Irma Bahl rođena je u 21.novembra 1981 godine u Bihaću. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Bihaću a magistrirala u Njemačkoj. Privatna je poduzetnica, vlasnica Facility Management-a u Njemačkoj i građevinske kompanije “Bitutec” u Bihaću.

Poezijom i pisanjem se počela baviti još od srednjoškolskih dana. Njena autorska dijela pronašla su se u pjesničkoj zbirci ” Pjesme djevojaka sa Une”. Irma je autorica pjesničke knjige “Crno proljeće”, te knjige za djecu ” Tobi i vilina harfa” koja je prevedena na njemački jezik.

Posebno moram izdvojiti knjigu “Tobi i vilina harfa” jer prihodi od prodaje ove knjige u cjelosti idu u humane svrhe, koje možete pratiti kroz rad grupe Ilmi batin.

Irma se kroz život vodi motom “Naše je samo ono što damo” otuda tolika inspiracija za poklanjanjem.

Mnogi centri za nezbrinutu djecu, širom BIH imali su priliku da prime donacije koje je Irma organizirala zajedno sa svojim adminkama grupe.

Među njima su Centar za djecu Kulen Vakuf, Vrelo kod Cazina, Dom Bjelave, Dom za djecu bez roditeljskog staranja iz Sarajeva.

Organizirale su razne humanitarne akcije za mektebe, razrede osnovnih škola.

Slatkiši za centre za djecu

Majka je jedne prekrasne, petnaestogodišnje djevojčice Sare.

Žena, porijeklom bišćanka, o čijim djelima bi se moglo pričati i pisati danima.

Ko god je upoznao Irmu, ostao je očaran njenom pozitivnom energijom i motivirajućim stavom koji budi dobrotu i razumjevanje za drugoga.

Kada je Irma Bahl odlučila da krene u poduzetništvo i da li je imala strahove na početku

Svoju prvu firmu otvorila je 2014 godne u Njemačkoj. Strahove je imala tada, ali je podjelila sa nama da ih ima i sada kada broji preko 50 radnika. Kroz njeno iskustvo najvažnija je odluka da se čovjek pokrene, ostalo radom dođe na svoje.

Koje prednosti i izazove u vođenju privatnog biznisa ima Irma Bahl

Biti sam svoj šef za Irmu je neprocjenjivo. Imati bezbroj mogućnosti da svoje ideje sprovede u djelo, da raspodijeli svoje radno vrijeme kako želi, mada na kraju završi radeći duplo više nego bilo koji uposlenik. 😅

Da li Irma Bahl teško usklađuje privatne i poslovne obaveze

Irmina motivacije a i briga o egzistenciji je ono što je pokreće da radi. Na početku njene poslovne karijere, želeći zadovoljiti sve porodične obaveze, nastavljala je s radom od 22 sata pa nekad i do ranih jutarnjih sati a novi dan bi počinjala bez mogućnosti dodatnog odmora.

Ukazuje nam da je neophodna dobra organizacija kako bi se uskladile privatne i poslovne obaveze.

To nam također ukazuje na požrtvovanost koja je potrebna da bi ostvarili u životu ono što želimo.

Nikome se sreća ne smješi i nije mu sjekira pala u med, već je pokrenuo snagu i moć za koju nije ni znao da je posjeduje.

Koliko je Irma Bahl mogla naučiti o samoj sebi kroz poduzetnički rad

Nevjerovatno je koliko se razvila a da to u početku nije ni primijetila. Prvo šta je naučila je da može puno više nego što je itko vjerovao, pa ni ona sama.

Poduzetnički rad zahtjeva svakodnevno učenje, napredak u ličnom rastu i razvoju, te nadograđivanje vještina za koje nismo znali ni da ih posjedujemo.

Odakle se rodila ideja da Irma Bahl pokrene Facebook grupu ILMI BATIN i koja je njena misija

Irma je željela grupu koja neće biti poput gladijatorske Arene u kojoj svakodnevno radi popularnosti dotadašnji prijatelji skaču jedni drugima za vrat, dok su ostali poput promatrača koji skaču i navijaju uvijek za onog koji trenutno vodi.

Misija grupe je da se kroz male objave nauči mnogo toga a kroz velika djela ponovno nauči biti čovjek.

Ilmi batin pruža ženama priliku da pomognu drugima tamo gdje je zaista potrebno a ne nekom tko je u srodstvu ili “dobar” sa nekim od admina.

Sve njihove akcije su zaista urodile plodom jer žene vide transparentnost. Na kraju svega se objavljuje račun jasan kao dan, što bi kod nas rekli.

Irma s ponosom može reći da je Ilmi batin postalo i zvanično udruženje.

Značenje riječi Ilmi batin je SKRIVENO UNUTRAŠNJE ZNANJE.

Grupa broji preko 151.000 članica. Mnoge od njih su dio humanitarnog djelovanja, kako kroz lično učešće tako samim time što su korisnice dobrotvornih akcija koje ova grupa organizuje.

Dobrotvorne akcije su raznovrsne, te nas svakim danom sve više iznenađuju svojim idejama.

Od poklanjanja odjevnih predmeta, kozmetike, nakita, kreativnih radova, stipendija, igračaka, slatkiša, putovanja, kurseva stranih jezika… i još mnogo toga.

Zapratite facebook grupu Ilmi batin i uvjerite se sami koliko je jednistvena i posebna po korisnom sadržaju koji djele sa drugim ženama.

Od kada se Irma Bahl počela baviti humanitarnim radom

Irma se oduvijek bavi humanim radom! Za nju to nije rad već način življenja.

Vrlo dobro zna kako je kada se nema ali ni u tom periodu života ništa je nije spriječilo da da ono što joj je Bog dao.

Ono što je imala polovila je sa drugima da još netko ima.

Koji je RECEPT Irme Bahl za ostvarenje uspješne poduzetničke ideje

Irma kaže da RECEPTA nema.

Poručuje nam: ” Budemo li tražili recept ili šemu, možemo biti samo nečija kopija a to ne opstaje na tržištu. Moramo biti spremni na mukotrpan rad i odricanja. Čak i kada smo bolesni. “

Šta je Irma Bahl preporučila ženi koja sada u ovom trenutku, dok čita njenu priču o uspjehu, razmišlja da pokrene svoj biznis i ostvari svoje snove

Polako sprovoditi ideju u djelo.

Želimo li otvoriti svoj posao, neophodno je zapisati na papir sve o tom poslu, prihodu, rashodu.

Ako nam je nepoznato prvo se moramo dobro raspitati.

Zatim, napraviti jedan termin kod dobrog knjigovođe, iznijeti mu svoj plan te poslušati pravu financijsku stranu našeg posla. Tada će nam iznijeti sve izdatke za koje možda nismo ni znali te će nam pravni uslovi također biti jasniji.

Irmi se zahvaljujem od srca jer je podjelila sa nama svoju priču, koja je pravi primjer ostvarene uspješne žene.

Svoje uspjehe ne zadržava samo za sebe, već ih djeli sa drugim ženama.

Poželimo joj puno uspjeha na svim životnim poljima.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)